Devizaárfolyamok a koronavírus idején

@ÁrfolyamTudós 3/24/2020, 12:00:00 AM

Múlt héten szerda délelőttre a 350-es lélektani határt is átlépte az euró-forint jegyzés. A nap további részében pedig újabb történelmi mélypontra került a forintot az euróval és a dollárral szemben is, az euró jegyzései 356,6-ig, a dolláré 327,8-ig ugrottak. A feltörekvő devizák piacán, mint minden válság alkalmával, most is nagy esés következett be. A cseh korona ekkor mintegy 2%-ot, a lengyel zloty pedig mintegy 1,5%-ot veszített értékéből a dollárral szemben.

devizaárfolyamok koronavírus

Az olajár zuhanása az orosz rubelt is nagy értékvesztésre ítélte és mintegy 7,3%-ot esett a dollár ellenében. A csütörtöki napon egy újabb hullám a 360-as szinthez nagyon nagyon közel lökte a forintot, csupán néhány fillérren múlt, hogy nem lépte át ezt a még soha nem látott szintet. A dollárral szemben pedig a 335-ös szintig gyengült a forint. Tovább gyengültek a régiós devizák is. Mindeközben a vezető devizák egymáshoz viszonyított értékében is nagy elmozdulás történt, 3 éves csúcsra ugrott a dollár az euróval szemben. A járványhelyzet gazdasági hatásait csökkenteni igyekvő kormányzati és jegybanki intézkedések hatására következett be a gyengülés és dollárral szemben. Pénteken a forint is erősödésbe kezdett és visszatért a 350 alatti szintre, de ezzel együtt is 3,2%-kal gyengült az euróval szemben a múlt héten, miközben a lengyel zloty közel 4%-ot esett, a cseh korona pedig 2,7%-kal értékelődött le. A hétfői kereskedés egy újabb kilengéssel indult és az euró forint jegyzés a reggeli órákban újra elérte a 355-ös szintet, majd ezt követően még a délelőtti órákban csökkenésnek indult, és jelenleg 352 forintos szinten mozog az euró.

További hírek

  • Már tavaly is óriásit emelkedett a bitcoin, idén pedig folytatta a száguldást. De nagyon különbözik ez a rali a három évvel ezelőttitől, már a hagyományos pénzügyi rendszer intézményei, bankok, brókercégek, alapkezelők és elemzők is komolyan veszik. Öt fontosabb előrejelzést gyűjtöttünk össze, amelyekre érdemes lehet odafigyelni.

  • Tavaly nagyot gyengült a forint, de volt a történelemben rosszabb éve is. Az inga azonban visszalendülhet, főleg, ha a vírust sikerül legyőzni és beindul a gazdasági növekedés. Az MNB pedig addig is alighanem megvédi a forintot a nagyobb kilengésektől, ahogy tavaly is tette.

  • A koronavírus-válság miatt 2020-ban a csodák éve érkezett el a tőkepiacokon, egyes termékek soha nem látott magasságokba vagy mélységekbe értek. A devizapiacon is hektikus év volt, olyan devizák is megsínylették a válságot, amelyekről korábban nem is gondoltuk volna.

  • A sajtó néha már abból is nagy ügyet csinál, ha egy forinttal drágább lesz az euró, vagy 50 fillérrel olcsóbb a dollár. Pedig ennél jóval nagyobbak a változások hosszabb távon, ahogy azt a forint történelmi árfolyamai mutatják. Mennyibe került vajon egy dollár 70 évvel ezelőtt? Mekkora volt az eddigi legnagyobb, egy nap alatt végrehajtott forintleértékelés? A svájci frank teljesített jobban, vagy mondjuk a dollár, a svéd korona?

  • Megint nagyot esett a font a szigetországban talált új vírusvariáns és a Brexit-tárgyalások bizonytalan kimenetele miatt. Brexit ide vagy oda, az angol font azonban hosszú távon is egyre gyengébb volt más fejlett devizákhoz képest. De még a forinthoz képest sem túlzottan izmos.

  • A dollár gyengülő trendben mozog tavasz óta, vannak, akik már az összeomlásával riogatnak. Miért következhet ez be? Valós-e a veszély, elkerülhetetlen, vagy meg lehet előzni? Ha pedig a dollár esik, minek mehet fel az ára?

©2020 — ARFOLYAMTUDOS.hu

Jogi nyilatkozat: Bár mindent elkövetünk azért, hogy a közölt adatok helyesek és frissek legyenek, előfordulhatnak hibák. Az ezekből eredő károkért nem tudunk felelősséget vállalni!

Az oldalon található információk szerkesztő magánvéleményét tükrözik. Az itt megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Impresszum | Rólunk | Kapcsolat