Drágább lesz a nyaralás idén ha így növekszik tovább az árfolyam

@ÁrfolyamTudós 1/15/2020, 12:00:00 AM

2019 nem a forint éve volt de ennek a hatásait most kezdjük csak megérezni igazán, amikor a gyenge forint árfolyam beépül a termékek és szolgáltatások árába. Megvizsgáltuk, hogy a mennyivel fizethetünk többet 2020-ban, ha a hazai fizetőeszköz továbbra is gyengélkedik, és olyan huncutságon törjük a fejünket, hogy külföldön nyaralunk.

A világgazdaság állapotát nézve azt látjuk, hogy némi lassulás tapasztalható, de gazdasági válságról nincs szó. Mégis rekord gyenge értéket produkált a forint az előző évben az euróval szemben, aminek elsősorban a hazai kamatkörnyezet az oka. Cseppet sem vonzó a forint a nem lakossági befektetőknek. Ezt támasztja alá az is, hogy ha a forint árfolyamát összevetjük a régióban, például a lengyel zloty vagy a cseh korona árfolyamával, akkor azt látjuk, hogy az utóbbi időben mindkét devizához viszonyítva folyamatosan gyengült a forint. Tavaly június és szeptember eleje között egy euró értéke átlagosan 325 forint körül volt. Napról napra egyre többet és többet fizettünk érte, míg a nyár végére már átlépte a 330 forintos szintet is. Ha a forint gyengülése a 2019-es pályán marad, és ez a tendencia folytatódik 2020-ban is, az már komoly teher lehet a pénztárcánk számára. Tavaly egy négy fős család egy hetes görögországi nyaralása nagyságrendileg 500 ezer forintba került, amihez még hozzájött az egy hétre 100 ezer forint költőpénz is. Tehát összesen 600 ezer forintot kellett fizetniük az egy hét felejthetetlen kikapcsolódásért. Nem fapados és nem is luxus körülmények között. Apartmanban, félpanzióval és természetesen repülővel utazva. Az átlagos 325 forintos árfolyammal számolva ez 1846 euró volt. Ha a forint gyengülés továbbra is így folytatódik, akkor a trendvonal azt mutatja, hogy idén nyáron akár a 345 forintos euró árfolyamra is kilátás nyílik. ![Euró árfolyam trend](//images.ctfassets.net/7btulpcn6qzk/W9H6qkYcZ9pFKkS5G7762/dfdca9a538e629ba940ce004e0acd3e2/euro-arfolyam-trend.png) A példánkból kiindulva a négy fős családnak, csak a tényleges árfolyam emelkedéséről adódóan, ekkor körülbelül 36 ezer forinttal, tehát több mint 6%-al kell többet fizetnie. Nem beszélve az évről évre egyébként is bekövetkező áremelkedésről, valamint arról, hogy az árfolyam emelkedés a szolgáltatások árába gyakran egy jókora tartalékkal kerül beépítésre. Azaz az árak meghatározása valószínűleg a ténylegesnél magasabb árfolyamon történik majd, hisz a szolgáltatók - biztos amit biztos alapon - bekalkulálják a forint további gyengülését is. Tehát ha tovább gyengül a forint, akkor az könnyen, akár 10-15%-al magasabb nyaralási költséget is eredményezhet. Ezt valószínűleg akkor sem tudjuk megúszni, ha úgy döntünk, hogy belföldön nyaralunk, mivel a hazai árakra is folyamatosan kihat a forint gyengesége.

További hírek

 • Nagyot ment ismét a Tesla

  9/16/2020, 3:00:00 PM

  Ahogyan a Tesla elsőszámú embere, úgy maga a társaság és annak teljesítménye, illetve ezen keresztül a piaci értéke is megosztó a gazdasági szakértők szemében. Bár az árfolyamot nem ők, hanem a piac határozza meg, mégis a megosztottság tükröződik a Tesla részvényeinek árfolyamában is.

 • Az utóbbi években a forint sajnos nem járt be túl fényes pályát: az euróhoz képest mindig csökkent egy kicsit az értéke. Lassan, de biztosan egyre többet fizettünk, ha eurót akartunk vásárolni. Persze voltak ingadozások, átmeneti forint erősödések, de a lejtmenet sajnos tartósnak bizonyult. Volt olyan időszak, amikor az euró értéke nem érte el a 230 forintot – nos, ennél ma jóval magasabbra rúgnak a számok. Jelenleg közel 360 forintot kell fizetni 1 euróért, ami alig marad el az eddigi mélyponttól, ami többek közt a tavaszi koronavírus járvány okozta válság miatt alakult ki.

 • Most 354 forintnál jár az euro, azt követően hogy kedden a jegybank 15 bázisponttal 0,75%-ra csökkentette az alapkamatot. Az euro forint jegyzése a hét elején még 346 körül járt, onnan indult meg a forint a lejtőn.

 • Múlt héten szerda délelőttre a 350-es lélektani határt is átlépte az euró-forint jegyzés. A nap további részében pedig újabb történelmi mélypontra került a forintot az euróval és a dollárral szemben is, az euró jegyzései 356,6-ig, a dolláré 327,8-ig ugrottak. A feltörekvő devizák piacán, mint minden válság alkalmával, most is nagy esés következett be. A cseh korona ekkor mintegy 2%-ot, a lengyel zloty pedig mintegy 1,5%-ot veszített értékéből a dollárral szemben.

 • Izgalmas hét elé néz a forint

  2/17/2020, 2:00:00 PM

  Múlt héten ismét rekord mélységbe gyengült a forint. A gyengülő trend úgy tűnik nem ért véget, mivel ezúttal 340 felett is járt az euróval szemben. Ahogyan azt sok korábbi elemzés is megjósolta. Szerdán a 340-es mélypont túllépése után egészen 340,4-ig gyengült a forint jegyzése, késő estére néhány fillérrel 340 alá erősödött vissza. Majd csütörtökön reggeltől erősödésének indult, ami összességében még pénteken is kitartott, és ennek eredményeként a 335,5 -ös szinten zárta a hetet.

 • Érthetően a forint gyengülésről

  1/28/2020, 12:00:00 AM

  Nem csoda, hogy nehezen érthető a forint és a vezető devizák viszonya, a forint körüli kérdésben tájékozódni óhajtó olvasók számára, hiszen még a szakértők körében sincs alapvető egyetértés abban, hogy rossz vagy sem a gyenge forint. Ezért megkíséreltük a teljes képet érthetően feltárni, lássuk hát!

 • 2019 nem a forint éve volt de ennek a hatásait most kezdjük csak megérezni igazán, amikor a gyenge forint árfolyam beépül a termékek és szolgáltatások árába. Megvizsgáltuk, hogy a mennyivel fizethetünk többet 2020-ban, ha a hazai fizetőeszköz továbbra is gyengélkedik, és olyan huncutságon törjük a fejünket, hogy külföldön nyaralunk.

 • Miért gyengül a forint?

  11/19/2019, 1:00:00 PM

  Az utóbbi időben nagyon sok cikket olvashattunk arról, hogy gyengül a forint az euróval, dollárral szemben. De vajon mi is van ennek a hátterében? Idén minden eddiginél gyengébb értéket produkált a forint az euróval szemben. Ha a világgazdaság állapotát vesszük szemügyre, akkor azt látjuk, hogy némi lassulás tapasztalható, de gazdasági válságról jelenleg nem beszélhetünk.

 • Az idei év átlagos árfolyamait összehasonlítva a 2008-as évi adatokkal mintegy 29%-ot gyengült a forint az euróval szemben. Az itt vizsgált 10 évben - év / év összehasonlításban - a legnagyobb változás 2008-ról 2009-re történt a gazdasági válság kirobbanásakor, amikor is mintegy tizenkét százalékot gyengült a forint.

©2020 — ARFOLYAMTUDOS.hu

Jogi nyilatkozat: Bár mindent elkövetünk azért, hogy a közölt adatok helyesek és frissek legyenek, előfordulhatnak hibák. Az ezekből eredő károkért nem tudunk felelősséget vállalni!

Az oldalon található információk szerkesztő magánvéleményét tükrözik. Az itt megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Impresszum | Rólunk | Kapcsolat