Drágább lesz a nyaralás idén ha így növekszik tovább az árfolyam

@ÁrfolyamTudós 1/15/2020, 12:00:00 AM

2019 nem a forint éve volt de ennek a hatásait most kezdjük csak megérezni igazán, amikor a gyenge forint árfolyam beépül a termékek és szolgáltatások árába. Megvizsgáltuk, hogy a mennyivel fizethetünk többet 2020-ban, ha a hazai fizetőeszköz továbbra is gyengélkedik, és olyan huncutságon törjük a fejünket, hogy külföldön nyaralunk.

A világgazdaság állapotát nézve azt látjuk, hogy némi lassulás tapasztalható, de gazdasági válságról nincs szó. Mégis rekord gyenge értéket produkált a forint az előző évben az euróval szemben, aminek elsősorban a hazai kamatkörnyezet az oka. Cseppet sem vonzó a forint a nem lakossági befektetőknek. Ezt támasztja alá az is, hogy ha a forint árfolyamát összevetjük a régióban, például a lengyel zloty vagy a cseh korona árfolyamával, akkor azt látjuk, hogy az utóbbi időben mindkét devizához viszonyítva folyamatosan gyengült a forint. Tavaly június és szeptember eleje között egy euró értéke átlagosan 325 forint körül volt. Napról napra egyre többet és többet fizettünk érte, míg a nyár végére már átlépte a 330 forintos szintet is. Ha a forint gyengülése a 2019-es pályán marad, és ez a tendencia folytatódik 2020-ban is, az már komoly teher lehet a pénztárcánk számára. Tavaly egy négy fős család egy hetes görögországi nyaralása nagyságrendileg 500 ezer forintba került, amihez még hozzájött az egy hétre 100 ezer forint költőpénz is. Tehát összesen 600 ezer forintot kellett fizetniük az egy hét felejthetetlen kikapcsolódásért. Nem fapados és nem is luxus körülmények között. Apartmanban, félpanzióval és természetesen repülővel utazva. Az átlagos 325 forintos árfolyammal számolva ez 1846 euró volt. Ha a forint gyengülés továbbra is így folytatódik, akkor a trendvonal azt mutatja, hogy idén nyáron akár a 345 forintos euró árfolyamra is kilátás nyílik. ![Euró árfolyam trend](//images.ctfassets.net/7btulpcn6qzk/W9H6qkYcZ9pFKkS5G7762/dfdca9a538e629ba940ce004e0acd3e2/euro-arfolyam-trend.png) A példánkból kiindulva a négy fős családnak, csak a tényleges árfolyam emelkedéséről adódóan, ekkor körülbelül 36 ezer forinttal, tehát több mint 6%-al kell többet fizetnie. Nem beszélve az évről évre egyébként is bekövetkező áremelkedésről, valamint arról, hogy az árfolyam emelkedés a szolgáltatások árába gyakran egy jókora tartalékkal kerül beépítésre. Azaz az árak meghatározása valószínűleg a ténylegesnél magasabb árfolyamon történik majd, hisz a szolgáltatók - biztos amit biztos alapon - bekalkulálják a forint további gyengülését is. Tehát ha tovább gyengül a forint, akkor az könnyen, akár 10-15%-al magasabb nyaralási költséget is eredményezhet. Ezt valószínűleg akkor sem tudjuk megúszni, ha úgy döntünk, hogy belföldön nyaralunk, mivel a hazai árakra is folyamatosan kihat a forint gyengesége.

További hírek

  • Két nagy csoportot tudunk megkülönböztetni egymástól, a szabad felhasználású hiteleket és azokat, ahol a kapott összeget csak meghatározott célokra használhatod fel.

  • Január 4. hetében vagyunk, és úgy tűnik, hogy a kriptovaluta-piac egy hosszú hétvégi fellélegzés után ismét összeomlik.

  • 50 000 dolláros szint fölé emelkedett a Bitcoin. A virtuális valuta továbbra is emelkedőben van a hónapok óta tartó mélypontról.

  • Tartja magát az arany árfolyama

    8/16/2021, 12:00:00 PM

    A rövid idő alatt bekövetkezett közel 3%-os emelkedés után tartja magát az arany árfolyama.

  • Az Európai Központi Bank szerdán bejelentette, hogy megkezdi a digitális euró létrehozását, mivel egyre több fogyasztó hagyja el a készpénzt. A projekt várhatóan két évig tart, és az elképzelés szerint az euróövezet 19 tagországában használt közös valuta digitális változata kerül előkészítésére. A központi bank által támogatott valuta tényleges bevezetése azonban a tervezési és vizsgálati szakaszon túl további két évet vehet igénybe.

  • A dollár hétfőn többhavi csúcsok közelében tartotta magát a többi főbb devizával szemben, miután az amerikai jegybank múlt héten meglepte a piacokat azzal, hogy jelezte: a vártnál hamarabb emeli a kamatlábakat és befejezi a sürgősségi kötvényvásárlást.

©2020 — ARFOLYAMTUDOS.hu

Jogi nyilatkozat: Bár mindent elkövetünk azért, hogy a közölt adatok helyesek és frissek legyenek, előfordulhatnak hibák. Az ezekből eredő károkért nem tudunk felelősséget vállalni!

Az oldalon található információk szerkesztő magánvéleményét tükrözik. Az itt megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Impresszum | Rólunk | Kapcsolat