Mi lesz a forinttal, ha mélyül a válság?

@ÁrfolyamTudós 9/4/2020, 10:00:00 AM

Az utóbbi években a forint sajnos nem járt be túl fényes pályát: az euróhoz képest mindig csökkent egy kicsit az értéke. Lassan, de biztosan egyre többet fizettünk, ha eurót akartunk vásárolni. Persze voltak ingadozások, átmeneti forint erősödések, de a lejtmenet sajnos tartósnak bizonyult. Volt olyan időszak, amikor az euró értéke nem érte el a 230 forintot – nos, ennél ma jóval magasabbra rúgnak a számok. Jelenleg közel 360 forintot kell fizetni 1 euróért, ami alig marad el az eddigi mélyponttól, ami többek közt a tavaszi koronavírus járvány okozta válság miatt alakult ki.

Forint

Igazságtalanság lenne azért az egészet a Covidra kenni, hiszen anélkül is folyamatosan csökkent a forint értéke. Év elején, a járvány kitörése előtt is nagyon magas volt az infláció észrevehetően drágultak a termékek a boltokban. A koronavírus erre csak rátett egy meglehetősen nagy lapáttal. ## Mi lesz ezek után? Szinte napról napra változnak az előrejelzések azzal kapcsolatban, hogy a járvány milyen helyzetet teremthet még. Vajon mekkora lesz az őszi második hullám? Milyen mértékű gazdasági visszaeséssel fog járni? Mi lesz, ha még tovább romlik majd a helyzet? Tavasszal egyesek meglehetősen sötét jövőképet jósoltak Magyarországnak erre az évre vonatkozóan, de sokan maradtak optimisták. Nos, tény, hogy komoly mértékű gazdasági visszaesés következett be, és válság van, azt pedig még senki nem tudja megmondani, hogy ez meddig fog tartani, és mit okoz. Így az is egy hatalmas kérdőjel, hogy mi lesz a forinttal. Egy egyébként is gyengécske valutát egy ilyen szintű válság nagyon le tud rontani, és ez már tavasszal is látszott: a forint rohamléptekben gyengült, majd elérte az eddigi mélypontot, amit az MNB (Magyar Nemzeti Bank) valamelyest korrigált. Így közel 370-ről 350 forintra csökkent az árfolyam. Csakhogy a válságnak még nincs vége és egyes előrejelzések szerint csak ezután mélyül el igazán. Ha ez valóban így lesz, vajon mi lesz a forinttal 2021-ben? ## 400 forintos euró? A JP Morgan elemzői szerint az MNB intézkedései legfeljebb arra jók, hogy a hirtelen romlást késleltessék, de hosszabb távon nem fogják tudni megakadályozni a forint gyengülését – visszafordítani a folyamatot pedig pláne nem. Ők úgy vélik, hamar eljöhet újra a 370 forintos árfolyam, csakhogy itt nem fog megállni a történet. 2021 első hónapjaira már 394 forintos eurót jósolnak, azaz nem is olyan lassan közelítünk a 400 forintos euró felé. Az elemzők szerint a romlás gyakorlatilag elkerülhetetlen, hiszen a gazdasági teljesítmény a vírus miatt továbbra is várhatóan gyenge lesz, dübörgő gazdaság nélkül pedig nyilvánvalóan nem várhatjuk a forint erősödését. Tény tehát, hogy számolhatunk a forint gyengülésével. Az előrejelzések leginkább abban különböznek, hogy a gazdaság visszaesése milyen mértékű lesz, illetve milyen gyorsan tud esetleg újra felépülni. Az viszont biztos, hogy komoly okunk van azt gondolni, hogy a forint a jövőben sem fog jól szerepelni, és további negatív rekordokat döntögethet az árfolyam. A kérdés csak az, hogy meddig és milyen gyorsan romlik le a pénznemünk értéke.

További hírek

  • Két nagy csoportot tudunk megkülönböztetni egymástól, a szabad felhasználású hiteleket és azokat, ahol a kapott összeget csak meghatározott célokra használhatod fel.

  • Január 4. hetében vagyunk, és úgy tűnik, hogy a kriptovaluta-piac egy hosszú hétvégi fellélegzés után ismét összeomlik.

  • 50 000 dolláros szint fölé emelkedett a Bitcoin. A virtuális valuta továbbra is emelkedőben van a hónapok óta tartó mélypontról.

  • Tartja magát az arany árfolyama

    8/16/2021, 12:00:00 PM

    A rövid idő alatt bekövetkezett közel 3%-os emelkedés után tartja magát az arany árfolyama.

  • Az Európai Központi Bank szerdán bejelentette, hogy megkezdi a digitális euró létrehozását, mivel egyre több fogyasztó hagyja el a készpénzt. A projekt várhatóan két évig tart, és az elképzelés szerint az euróövezet 19 tagországában használt közös valuta digitális változata kerül előkészítésére. A központi bank által támogatott valuta tényleges bevezetése azonban a tervezési és vizsgálati szakaszon túl további két évet vehet igénybe.

  • A dollár hétfőn többhavi csúcsok közelében tartotta magát a többi főbb devizával szemben, miután az amerikai jegybank múlt héten meglepte a piacokat azzal, hogy jelezte: a vártnál hamarabb emeli a kamatlábakat és befejezi a sürgősségi kötvényvásárlást.

©2020 — ARFOLYAMTUDOS.hu

Jogi nyilatkozat: Bár mindent elkövetünk azért, hogy a közölt adatok helyesek és frissek legyenek, előfordulhatnak hibák. Az ezekből eredő károkért nem tudunk felelősséget vállalni!

Az oldalon található információk szerkesztő magánvéleményét tükrözik. Az itt megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Impresszum | Rólunk | Kapcsolat