Mi lesz a forinttal, ha mélyül a válság?

@ÁrfolyamTudós 9/4/2020, 10:00:00 AM

Az utóbbi években a forint sajnos nem járt be túl fényes pályát: az euróhoz képest mindig csökkent egy kicsit az értéke. Lassan, de biztosan egyre többet fizettünk, ha eurót akartunk vásárolni. Persze voltak ingadozások, átmeneti forint erősödések, de a lejtmenet sajnos tartósnak bizonyult. Volt olyan időszak, amikor az euró értéke nem érte el a 230 forintot – nos, ennél ma jóval magasabbra rúgnak a számok. Jelenleg közel 360 forintot kell fizetni 1 euróért, ami alig marad el az eddigi mélyponttól, ami többek közt a tavaszi koronavírus járvány okozta válság miatt alakult ki.

Forint

Igazságtalanság lenne azért az egészet a Covidra kenni, hiszen anélkül is folyamatosan csökkent a forint értéke. Év elején, a járvány kitörése előtt is nagyon magas volt az infláció észrevehetően drágultak a termékek a boltokban. A koronavírus erre csak rátett egy meglehetősen nagy lapáttal. ## Mi lesz ezek után? Szinte napról napra változnak az előrejelzések azzal kapcsolatban, hogy a járvány milyen helyzetet teremthet még. Vajon mekkora lesz az őszi második hullám? Milyen mértékű gazdasági visszaeséssel fog járni? Mi lesz, ha még tovább romlik majd a helyzet? Tavasszal egyesek meglehetősen sötét jövőképet jósoltak Magyarországnak erre az évre vonatkozóan, de sokan maradtak optimisták. Nos, tény, hogy komoly mértékű gazdasági visszaesés következett be, és válság van, azt pedig még senki nem tudja megmondani, hogy ez meddig fog tartani, és mit okoz. Így az is egy hatalmas kérdőjel, hogy mi lesz a forinttal. Egy egyébként is gyengécske valutát egy ilyen szintű válság nagyon le tud rontani, és ez már tavasszal is látszott: a forint rohamléptekben gyengült, majd elérte az eddigi mélypontot, amit az MNB (Magyar Nemzeti Bank) valamelyest korrigált. Így közel 370-ről 350 forintra csökkent az árfolyam. Csakhogy a válságnak még nincs vége és egyes előrejelzések szerint csak ezután mélyül el igazán. Ha ez valóban így lesz, vajon mi lesz a forinttal 2021-ben? ## 400 forintos euró? A JP Morgan elemzői szerint az MNB intézkedései legfeljebb arra jók, hogy a hirtelen romlást késleltessék, de hosszabb távon nem fogják tudni megakadályozni a forint gyengülését – visszafordítani a folyamatot pedig pláne nem. Ők úgy vélik, hamar eljöhet újra a 370 forintos árfolyam, csakhogy itt nem fog megállni a történet. 2021 első hónapjaira már 394 forintos eurót jósolnak, azaz nem is olyan lassan közelítünk a 400 forintos euró felé. Az elemzők szerint a romlás gyakorlatilag elkerülhetetlen, hiszen a gazdasági teljesítmény a vírus miatt továbbra is várhatóan gyenge lesz, dübörgő gazdaság nélkül pedig nyilvánvalóan nem várhatjuk a forint erősödését. Tény tehát, hogy számolhatunk a forint gyengülésével. Az előrejelzések leginkább abban különböznek, hogy a gazdaság visszaesése milyen mértékű lesz, illetve milyen gyorsan tud esetleg újra felépülni. Az viszont biztos, hogy komoly okunk van azt gondolni, hogy a forint a jövőben sem fog jól szerepelni, és további negatív rekordokat döntögethet az árfolyam. A kérdés csak az, hogy meddig és milyen gyorsan romlik le a pénznemünk értéke.

További hírek

  • Napjainkban az információáramlás sebessége és a pénzügyi piacok átláthatósága soha nem látott mértékben bővült. Ennek a dinamikus világnak a középpontjában a kriptovaluták állnak, amelyek közül a Bitcoin kétségkívül a legismertebb. A Bitcoin árfolyama, mint a digitális aranyé, folyamatosan változik, tükrözve a piaci attitűdöket, a befektetői érdeklődést, valamint a globális gazdasági trendeket.

  • Az Oroszországból Kínába, Indiába és Törökországba szállított olaj mennyisége májusban magasabb volt, mint négy éve, de a stratégák szerint az év második felében hiány várható az áruból. Júliusban aztán az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) megragadta az alkalmat, hogy a termelés visszafogásával támogassa az árakat. Félelmük az volt, hogy a kereskedők aggodalma a következő hónapokban várható magas kamatlábakkal és alacsony növekedéssel kapcsolatos környezet miatt elapasztja a keresletet, és ez lefelé húzza az árakat. A hónap végére az OPEC stratégiája a JPMorgan szerint "meghozta a kívánt hatást", mivel a nyersolaj ára az elmúlt három hónap legmagasabb szintjére emelkedett.

  • Nettó-bruttó bérkalkulátor 2023 – mert nem mindegy, mennyi az annyi. A kiszámíthatóság mindenki számára fontos, különösen, ha a havi munkabéréről van szó. Ennek tudatában tudunk ugyanis kalkulálni és előre látni, hogy az adott hónapban nagyjából mire számíthatunk. A számolgatást könnyen megzavarhatja a bruttó-nettó bér különbsége, ám erre is van megoldás.

  • Joe Biden amerikai elnök 2022 februárjában Oroszország Ukrajna elleni katonai inváziójára azzal válaszolt, hogy kísérletet tett Putyin elnök rezsimjének gazdasági területen történő megbénítására. Moszkva devizatartalékainak százmilliárd dollárját befagyasztották, Oroszországot pedig majdnem kizárták a nemzetközi bankrendszerből. E lépések egyik nem szándékos következménye az volt, hogy a világ „éles emlékeztetőt kapott saját dollárfüggőségükről, függetlenül attól, hogy mit gondolnak a háborúról”, a Bloomberg szavai szerint.

  • Az üzleti világban az idő és az erőforrások hatékony kezelése kulcsfontosságú a sikerhez. Ehhez járul hozzá az SAP vállalatirányítási rendszer, amely integrált módon képes kezelni számos üzleti terület munkafolyamatát a pénzügy és számviteltől kezdve a logisztik különböző területein át az ügyfélkapcsolat kezeléséig. Cikkünkben Kriston Csaba, az Acterra International ügyvezetője foglalja össze, hogyan tehetik hatékonyabbá a vállalatok munkafolyamatait az SAP moduljai.

  • Ezüst vagy arany?

    3/20/2023, 4:00:00 PM

    Abban az esetben, ha a történelmet bármiféle iránymutatónak vesszük alapul, akkor elmondható, hogy az arany és az ezüst ára általában emelkedést mutat akkor, amikor a világpolitika ingatagnak tűnik, az infláció gyorsul, vagy éppen recesszió fenyeget. Mindkét nemesfémet értéket raktározó tárolóedénynek tekintik ilyenkor, ami azt jelenti, hogy nagy a kereslet irántuk.