Néhány év és itt van a digitális euro?

@ÁrfolyamTudós 7/15/2021, 3:30:00 PM

Az Európai Központi Bank szerdán bejelentette, hogy megkezdi a digitális euró létrehozását, mivel egyre több fogyasztó hagyja el a készpénzt. A projekt várhatóan két évig tart, és az elképzelés szerint az euróövezet 19 tagországában használt közös valuta digitális változata kerül előkészítésére. A központi bank által támogatott valuta tényleges bevezetése azonban a tervezési és vizsgálati szakaszon túl további két évet vehet igénybe.

euro

Kilenc hónap telt el azóta, hogy az EKB közzétette a digitális euróról szóló jelentését. Ez idő alatt további elemzések és kísérletek születtek, amelyek biztató eredményekket mutatnak. Mindezek alapján az EKB úgy döntött, hogy magasabb sebességi fokozatba kapcsol, és elindítjuk a digitális euró projektet. Ennek a munkánk a célja, hogy a digitális korban a polgárok és a cégek továbbra is hozzáférjenek a pénz legbiztonságosabb formájához, a központi banki pénzhez. A digitalizáció életünk minden területére kiterjedt, és átalakította a fizetésünket. Ebben az új korszakban a digitális euró garantálja, hogy az euróövezet polgárai továbbra is költségmentesen hozzáférhetnek egy egyszerű, általánosan elfogadott, biztonságos és megbízható fizetési eszközhöz. A digitális euró továbbra is euró lenne: olyan, mint a bankjegyek, de digitális. Az eurorendszer (az EKB és a nemzeti központi bankok) által kibocsátott elektronikus pénzforma lenne, amely minden polgár és cég számára hozzáférhető. A digitális euró nem helyettesítené a készpénzt, hanem inkább kiegészítené azt. Az eurorendszer továbbra is biztosítani fogja a készpénzhez való hozzáférést az egész euróövezetben. A digitális és online fizetések megoldásai olyan fontos előnyökkel járnak, mint a kényelem, a gyorsaság és a hatékonyság. Ugyanakkor kockázatokat is hordoznak a magánélet, a biztonság és a hozzáférhetőség tekintetében. És egyes felhasználók számára drágák lehetnek. A digitális euróról szóló viták a Facebook saját digitális valutára vonatkozó tervei nyomán merültek fel. A tárgyalások azonban a világ járvánnyal némileg felgyorsultak, mivel egyre többen kezdtek online vásárolni. A koronavírus-járvány megmutatta, milyen gyorsan történhetnek ilyen változások. És ez kihat a fizetésünk módjára is. Egyre inkább digitálisan és online vásárolunk. A készpénz mint fizetőeszköz szerepe egyre csökken.

3 millió forint személyi kölcsön 5 évre?

További hírek

  • A pénz mesterei

    1/16/2023, 5:10:00 PM

    Az egyik legérdekesebb részvénykategória, amelynek árával CFD-k formájában történő online kereskedéssel kereskedhető, az nem más, mint a nagy Wall Street-i bankoké, amelyek a pénzpiacok mögött kezelik a pénzt. Az általunk vizsgált öt bank mindegyike megbirkózott a saját kihívásaival 2022-ben, amely a politikai válság, a tőzsdei árfolyamok tartós csökkenése, és a magas kamatlábak éve volt. A 2023-as év előrehaladtával, nézzük most meg mindegyiket, és próbáljuk megérteni, milyen irányokba halad útjuk majd az újév során.

  • Nemcsak az inflációhoz, de a lakáshitelkamatok emelkedéséhez képest is szerénynek bizonyult az átlagkeresetek emelkedése. Mindez azt jelenti, hogy ma a polgárok fele az egy évvel ezelőtti hitelösszegnél 3 millió forinttal kisebb, 15,4 millió forintos hitelt tud igényelni a fizetéséből – ez vajmi kevés a lakásvásárlásra – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.

  • Vezetők szerint a szűkös kapacitás és a nagy kereslet, amely idén az árakat az egekbe szöktette, jövőre is folytatódni fog. A szállítási költségek 2023-ban várhatóan tovább emelkednek, mivel a kapacitás továbbra is szűkös és a kereslet magas. A vállalatok jövőre a szállítási és logisztikai árak további meredek emelkedésére készülnek, miután az ellátási lánc költségei a Covid-19 világjárvány idején az árumozgásra való törekvés során az egekbe szöktek.

  • A valuták és a devizák működését kell megértenünk első körben ahhoz, hogy értelmezni tudjuk a globális pénzügyi környezetet és a tőkepiacok működését. Ha röviden szeretnénk fogalmazni, akkor a valuta egy adott országban forgalomban lévő pénz. A deviza pedig lényegében egy másik ország vagy országcsoport (pl. euró) pénznemében denominált pénzét jelenti. A devizaárfolyam pedig egy árfolyam, amely az egyik pénznemet váltja át egy másik pénznemre.

  • A Wall Street nyüzsgésétől mindössze néhány háztömbnyire 200 milliárd dollárnyi arany található. Arany. Ez az egyik legrégebbi és legértékesebb tulajdonunk. Az egyiptomi fáraókat vele temették el, a rómaiak kereskedtek vele, és az aranyat még a Bibliában is ajándékként említik. Ahogy a részvények zuhannak, és sokan rájönnek, hogy nem értik, hogyan fektetik be a pénzüket, a Wall Streetről néhányan az aranyhoz fordulnak, mint menedékhez.

  • Melyek a Windows 11 legfontosabb újításai? A megújult Start menü és Műveletközpont, univerzális médiavezérlés, Windows-fájlkezelő. Vásárolj Windows 11 licencet!

©2020 — ARFOLYAMTUDOS.hu

Jogi nyilatkozat: Bár mindent elkövetünk azért, hogy a közölt adatok helyesek és frissek legyenek, előfordulhatnak hibák. Az ezekből eredő károkért nem tudunk felelősséget vállalni!

Az oldalon található információk szerkesztő magánvéleményét tükrözik. Az itt megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Impresszum | Rólunk | Kapcsolat