Néhány év és itt van a digitális euro?

@ÁrfolyamTudós 7/15/2021, 3:30:00 PM

Az Európai Központi Bank szerdán bejelentette, hogy megkezdi a digitális euró létrehozását, mivel egyre több fogyasztó hagyja el a készpénzt. A projekt várhatóan két évig tart, és az elképzelés szerint az euróövezet 19 tagországában használt közös valuta digitális változata kerül előkészítésére. A központi bank által támogatott valuta tényleges bevezetése azonban a tervezési és vizsgálati szakaszon túl további két évet vehet igénybe.

euro

Kilenc hónap telt el azóta, hogy az EKB közzétette a digitális euróról szóló jelentését. Ez idő alatt további elemzések és kísérletek születtek, amelyek biztató eredményekket mutatnak. Mindezek alapján az EKB úgy döntött, hogy magasabb sebességi fokozatba kapcsol, és elindítjuk a digitális euró projektet. Ennek a munkánk a célja, hogy a digitális korban a polgárok és a cégek továbbra is hozzáférjenek a pénz legbiztonságosabb formájához, a központi banki pénzhez. A digitalizáció életünk minden területére kiterjedt, és átalakította a fizetésünket. Ebben az új korszakban a digitális euró garantálja, hogy az euróövezet polgárai továbbra is költségmentesen hozzáférhetnek egy egyszerű, általánosan elfogadott, biztonságos és megbízható fizetési eszközhöz. A digitális euró továbbra is euró lenne: olyan, mint a bankjegyek, de digitális. Az eurorendszer (az EKB és a nemzeti központi bankok) által kibocsátott elektronikus pénzforma lenne, amely minden polgár és cég számára hozzáférhető. A digitális euró nem helyettesítené a készpénzt, hanem inkább kiegészítené azt. Az eurorendszer továbbra is biztosítani fogja a készpénzhez való hozzáférést az egész euróövezetben. A digitális és online fizetések megoldásai olyan fontos előnyökkel járnak, mint a kényelem, a gyorsaság és a hatékonyság. Ugyanakkor kockázatokat is hordoznak a magánélet, a biztonság és a hozzáférhetőség tekintetében. És egyes felhasználók számára drágák lehetnek. A digitális euróról szóló viták a Facebook saját digitális valutára vonatkozó tervei nyomán merültek fel. A tárgyalások azonban a világ járvánnyal némileg felgyorsultak, mivel egyre többen kezdtek online vásárolni. A koronavírus-járvány megmutatta, milyen gyorsan történhetnek ilyen változások. És ez kihat a fizetésünk módjára is. Egyre inkább digitálisan és online vásárolunk. A készpénz mint fizetőeszköz szerepe egyre csökken.

További hírek

  • Napjainkban az információáramlás sebessége és a pénzügyi piacok átláthatósága soha nem látott mértékben bővült. Ennek a dinamikus világnak a középpontjában a kriptovaluták állnak, amelyek közül a Bitcoin kétségkívül a legismertebb. A Bitcoin árfolyama, mint a digitális aranyé, folyamatosan változik, tükrözve a piaci attitűdöket, a befektetői érdeklődést, valamint a globális gazdasági trendeket.

  • Az Oroszországból Kínába, Indiába és Törökországba szállított olaj mennyisége májusban magasabb volt, mint négy éve, de a stratégák szerint az év második felében hiány várható az áruból. Júliusban aztán az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) megragadta az alkalmat, hogy a termelés visszafogásával támogassa az árakat. Félelmük az volt, hogy a kereskedők aggodalma a következő hónapokban várható magas kamatlábakkal és alacsony növekedéssel kapcsolatos környezet miatt elapasztja a keresletet, és ez lefelé húzza az árakat. A hónap végére az OPEC stratégiája a JPMorgan szerint "meghozta a kívánt hatást", mivel a nyersolaj ára az elmúlt három hónap legmagasabb szintjére emelkedett.

  • Nettó-bruttó bérkalkulátor 2023 – mert nem mindegy, mennyi az annyi. A kiszámíthatóság mindenki számára fontos, különösen, ha a havi munkabéréről van szó. Ennek tudatában tudunk ugyanis kalkulálni és előre látni, hogy az adott hónapban nagyjából mire számíthatunk. A számolgatást könnyen megzavarhatja a bruttó-nettó bér különbsége, ám erre is van megoldás.

  • Joe Biden amerikai elnök 2022 februárjában Oroszország Ukrajna elleni katonai inváziójára azzal válaszolt, hogy kísérletet tett Putyin elnök rezsimjének gazdasági területen történő megbénítására. Moszkva devizatartalékainak százmilliárd dollárját befagyasztották, Oroszországot pedig majdnem kizárták a nemzetközi bankrendszerből. E lépések egyik nem szándékos következménye az volt, hogy a világ „éles emlékeztetőt kapott saját dollárfüggőségükről, függetlenül attól, hogy mit gondolnak a háborúról”, a Bloomberg szavai szerint.

  • Az üzleti világban az idő és az erőforrások hatékony kezelése kulcsfontosságú a sikerhez. Ehhez járul hozzá az SAP vállalatirányítási rendszer, amely integrált módon képes kezelni számos üzleti terület munkafolyamatát a pénzügy és számviteltől kezdve a logisztik különböző területein át az ügyfélkapcsolat kezeléséig. Cikkünkben Kriston Csaba, az Acterra International ügyvezetője foglalja össze, hogyan tehetik hatékonyabbá a vállalatok munkafolyamatait az SAP moduljai.

  • Ezüst vagy arany?

    3/20/2023, 4:00:00 PM

    Abban az esetben, ha a történelmet bármiféle iránymutatónak vesszük alapul, akkor elmondható, hogy az arany és az ezüst ára általában emelkedést mutat akkor, amikor a világpolitika ingatagnak tűnik, az infláció gyorsul, vagy éppen recesszió fenyeget. Mindkét nemesfémet értéket raktározó tárolóedénynek tekintik ilyenkor, ami azt jelenti, hogy nagy a kereslet irántuk.