Néhány év és itt van a digitális euro?

@ÁrfolyamTudós 7/15/2021, 3:30:00 PM

Az Európai Központi Bank szerdán bejelentette, hogy megkezdi a digitális euró létrehozását, mivel egyre több fogyasztó hagyja el a készpénzt. A projekt várhatóan két évig tart, és az elképzelés szerint az euróövezet 19 tagországában használt közös valuta digitális változata kerül előkészítésére. A központi bank által támogatott valuta tényleges bevezetése azonban a tervezési és vizsgálati szakaszon túl további két évet vehet igénybe.

euro

Kilenc hónap telt el azóta, hogy az EKB közzétette a digitális euróról szóló jelentését. Ez idő alatt további elemzések és kísérletek születtek, amelyek biztató eredményekket mutatnak. Mindezek alapján az EKB úgy döntött, hogy magasabb sebességi fokozatba kapcsol, és elindítjuk a digitális euró projektet. Ennek a munkánk a célja, hogy a digitális korban a polgárok és a cégek továbbra is hozzáférjenek a pénz legbiztonságosabb formájához, a központi banki pénzhez. A digitalizáció életünk minden területére kiterjedt, és átalakította a fizetésünket. Ebben az új korszakban a digitális euró garantálja, hogy az euróövezet polgárai továbbra is költségmentesen hozzáférhetnek egy egyszerű, általánosan elfogadott, biztonságos és megbízható fizetési eszközhöz. A digitális euró továbbra is euró lenne: olyan, mint a bankjegyek, de digitális. Az eurorendszer (az EKB és a nemzeti központi bankok) által kibocsátott elektronikus pénzforma lenne, amely minden polgár és cég számára hozzáférhető. A digitális euró nem helyettesítené a készpénzt, hanem inkább kiegészítené azt. Az eurorendszer továbbra is biztosítani fogja a készpénzhez való hozzáférést az egész euróövezetben. A digitális és online fizetések megoldásai olyan fontos előnyökkel járnak, mint a kényelem, a gyorsaság és a hatékonyság. Ugyanakkor kockázatokat is hordoznak a magánélet, a biztonság és a hozzáférhetőség tekintetében. És egyes felhasználók számára drágák lehetnek. A digitális euróról szóló viták a Facebook saját digitális valutára vonatkozó tervei nyomán merültek fel. A tárgyalások azonban a világ járvánnyal némileg felgyorsultak, mivel egyre többen kezdtek online vásárolni. A koronavírus-járvány megmutatta, milyen gyorsan történhetnek ilyen változások. És ez kihat a fizetésünk módjára is. Egyre inkább digitálisan és online vásárolunk. A készpénz mint fizetőeszköz szerepe egyre csökken.

További hírek

  • Két nagy csoportot tudunk megkülönböztetni egymástól, a szabad felhasználású hiteleket és azokat, ahol a kapott összeget csak meghatározott célokra használhatod fel.

  • Január 4. hetében vagyunk, és úgy tűnik, hogy a kriptovaluta-piac egy hosszú hétvégi fellélegzés után ismét összeomlik.

  • 50 000 dolláros szint fölé emelkedett a Bitcoin. A virtuális valuta továbbra is emelkedőben van a hónapok óta tartó mélypontról.

  • Tartja magát az arany árfolyama

    8/16/2021, 12:00:00 PM

    A rövid idő alatt bekövetkezett közel 3%-os emelkedés után tartja magát az arany árfolyama.

  • Az Európai Központi Bank szerdán bejelentette, hogy megkezdi a digitális euró létrehozását, mivel egyre több fogyasztó hagyja el a készpénzt. A projekt várhatóan két évig tart, és az elképzelés szerint az euróövezet 19 tagországában használt közös valuta digitális változata kerül előkészítésére. A központi bank által támogatott valuta tényleges bevezetése azonban a tervezési és vizsgálati szakaszon túl további két évet vehet igénybe.

  • A dollár hétfőn többhavi csúcsok közelében tartotta magát a többi főbb devizával szemben, miután az amerikai jegybank múlt héten meglepte a piacokat azzal, hogy jelezte: a vártnál hamarabb emeli a kamatlábakat és befejezi a sürgősségi kötvényvásárlást.

©2020 — ARFOLYAMTUDOS.hu

Jogi nyilatkozat: Bár mindent elkövetünk azért, hogy a közölt adatok helyesek és frissek legyenek, előfordulhatnak hibák. Az ezekből eredő károkért nem tudunk felelősséget vállalni!

Az oldalon található információk szerkesztő magánvéleményét tükrözik. Az itt megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Impresszum | Rólunk | Kapcsolat