A dollár ereje kitart, a bitcoin gyengül

@ÁrfolyamTudós 6/21/2021, 12:40:00 PM

A dollár hétfőn többhavi csúcsok közelében tartotta magát a többi főbb devizával szemben, miután az amerikai jegybank múlt héten meglepte a piacokat azzal, hogy jelezte: a vártnál hamarabb emeli a kamatlábakat és befejezi a sürgősségi kötvényvásárlást.

USD

A dollárindex, amely a zöldhasút követi a hat fő devizával szemben, 92.232 ponton állt, miután a múlt héten 1,9%-kal emelkedett, ami 2020 márciusa óta a legnagyobb emelkedés. A Fed álláspontja azóta is rontja a kockázati hangulatot, beleértve a részvénypiacokat is, miközben a biztonságos menedéknek tekintett devizák, köztük a dollár és a japán jen árfolyamát is növelte. A jen hétfőn tovább erősödött, negyed százalékkal 109,97 dolláron állt a dollárral szemben, míg az euró nagyjából stagnált. A Fed arra ösztönözte a piaci szereplőket, hogy további kamatemeléseket áraznak be a jövő évre, ami felhúzza az amerikai rövid kamatlábakat és az USD-t. A Fed politikai irányvonala hátszelet jelentett a [dollár](https://arfolyamtudos.hu/deviza/USD-Doll%C3%A1r-%C3%A1rfolyam "dollár") számára, és kihívást jelent a kockázati eszközök számára, mondták a Westpac elemzői. Bár a dollárindexnek a közelmúltbeli emelkedés után van mozgástere a márciusban elért csúcsok tesztelésére, "nincs elég erő egy ezen túli tartós középtávú kitöréshez" - tették hozzá. A Goldman Sachs elemzői egyetértettek azzal, hogy a dollár nyereségét nem lehet tartósan fenntartani, megjegyezve, hogy más központi bankoknak is fontolóra kell venniük a politika normalizálását, mivel gazdaságaiknak ki kell hevülniük a járvány okozta csapásból. A kriptovaluták közül a [bitcoin](https://arfolyamtudos.hu/deviza/BTC-Bitcoin-árfolyam "bitcoin") közelmúltbeli gyenge vesszőfutása azzal folytatódott, hogy 8%-kal 33 000 dollár alá esett, mivel Kína Szecsuan tartományra is kiterjesztette a bányászatra vonatkozó korlátozásokat. A kriptóbányászat nagy üzlet Kínában, a globális bitcoin-termelés több mint felét adja.

További hírek

  • 50 000 dolláros szint fölé emelkedett a Bitcoin. A virtuális valuta továbbra is emelkedőben van a hónapok óta tartó mélypontról.

  • Tartja magát az arany árfolyama

    8/16/2021, 12:00:00 PM

    A rövid idő alatt bekövetkezett közel 3%-os emelkedés után tartja magát az arany árfolyama.

  • Az Európai Központi Bank szerdán bejelentette, hogy megkezdi a digitális euró létrehozását, mivel egyre több fogyasztó hagyja el a készpénzt. A projekt várhatóan két évig tart, és az elképzelés szerint az euróövezet 19 tagországában használt közös valuta digitális változata kerül előkészítésére. A központi bank által támogatott valuta tényleges bevezetése azonban a tervezési és vizsgálati szakaszon túl további két évet vehet igénybe.

  • A dollár hétfőn többhavi csúcsok közelében tartotta magát a többi főbb devizával szemben, miután az amerikai jegybank múlt héten meglepte a piacokat azzal, hogy jelezte: a vártnál hamarabb emeli a kamatlábakat és befejezi a sürgősségi kötvényvásárlást.

  • Jelentősen megugrott az amerikai infláció áprilisban az egy évvel korábbihoz képest. A fogyasztói árak 4,2%-kal emelkedtek az áprilisig tartó 12 hónapban, a márciusi 2,6%-ról 4,2%-ra. Ekkor emelekedés az árakban 2008 szeptembere óta nem volt. Az amerikai munkaügyi minisztérium jelentése azon félelmek közepette készült, hogy a fogyasztói árak emelkedése a kamatlábak emelkedését eredményezheti.

  • Törökországban a második kriptovaluta tőzsde is összeomlott az iparág elleni fellépés közepette. Legutóbb a Vebitcoin nevű platform a weboldalán közzétett rövid közleményében közölte, hogy minden tevékenységét beszüntette, miután pénzügyi nehézségekkel szembesült, és a lehető leghamarabb tájékoztatja ügyfeleit a helyzetről.

©2020 — ARFOLYAMTUDOS.hu

Jogi nyilatkozat: Bár mindent elkövetünk azért, hogy a közölt adatok helyesek és frissek legyenek, előfordulhatnak hibák. Az ezekből eredő károkért nem tudunk felelősséget vállalni!

Az oldalon található információk szerkesztő magánvéleményét tükrözik. Az itt megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Impresszum | Rólunk | Kapcsolat