A dollár ereje kitart, a bitcoin gyengül

@ÁrfolyamTudós 6/21/2021, 12:40:00 PM

A dollár hétfőn többhavi csúcsok közelében tartotta magát a többi főbb devizával szemben, miután az amerikai jegybank múlt héten meglepte a piacokat azzal, hogy jelezte: a vártnál hamarabb emeli a kamatlábakat és befejezi a sürgősségi kötvényvásárlást.

USD

A dollárindex, amely a zöldhasút követi a hat fő devizával szemben, 92.232 ponton állt, miután a múlt héten 1,9%-kal emelkedett, ami 2020 márciusa óta a legnagyobb emelkedés. A Fed álláspontja azóta is rontja a kockázati hangulatot, beleértve a részvénypiacokat is, miközben a biztonságos menedéknek tekintett devizák, köztük a dollár és a japán jen árfolyamát is növelte. A jen hétfőn tovább erősödött, negyed százalékkal 109,97 dolláron állt a dollárral szemben, míg az euró nagyjából stagnált. A Fed arra ösztönözte a piaci szereplőket, hogy további kamatemeléseket áraznak be a jövő évre, ami felhúzza az amerikai rövid kamatlábakat és az USD-t. A Fed politikai irányvonala hátszelet jelentett a [dollár](https://arfolyamtudos.hu/deviza/USD-Doll%C3%A1r-%C3%A1rfolyam "dollár") számára, és kihívást jelent a kockázati eszközök számára, mondták a Westpac elemzői. Bár a dollárindexnek a közelmúltbeli emelkedés után van mozgástere a márciusban elért csúcsok tesztelésére, "nincs elég erő egy ezen túli tartós középtávú kitöréshez" - tették hozzá. A Goldman Sachs elemzői egyetértettek azzal, hogy a dollár nyereségét nem lehet tartósan fenntartani, megjegyezve, hogy más központi bankoknak is fontolóra kell venniük a politika normalizálását, mivel gazdaságaiknak ki kell hevülniük a járvány okozta csapásból. A kriptovaluták közül a [bitcoin](https://arfolyamtudos.hu/deviza/BTC-Bitcoin-árfolyam "bitcoin") közelmúltbeli gyenge vesszőfutása azzal folytatódott, hogy 8%-kal 33 000 dollár alá esett, mivel Kína Szecsuan tartományra is kiterjesztette a bányászatra vonatkozó korlátozásokat. A kriptóbányászat nagy üzlet Kínában, a globális bitcoin-termelés több mint felét adja.

További hírek

  • Napjainkban az információáramlás sebessége és a pénzügyi piacok átláthatósága soha nem látott mértékben bővült. Ennek a dinamikus világnak a középpontjában a kriptovaluták állnak, amelyek közül a Bitcoin kétségkívül a legismertebb. A Bitcoin árfolyama, mint a digitális aranyé, folyamatosan változik, tükrözve a piaci attitűdöket, a befektetői érdeklődést, valamint a globális gazdasági trendeket.

  • Az Oroszországból Kínába, Indiába és Törökországba szállított olaj mennyisége májusban magasabb volt, mint négy éve, de a stratégák szerint az év második felében hiány várható az áruból. Júliusban aztán az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) megragadta az alkalmat, hogy a termelés visszafogásával támogassa az árakat. Félelmük az volt, hogy a kereskedők aggodalma a következő hónapokban várható magas kamatlábakkal és alacsony növekedéssel kapcsolatos környezet miatt elapasztja a keresletet, és ez lefelé húzza az árakat. A hónap végére az OPEC stratégiája a JPMorgan szerint "meghozta a kívánt hatást", mivel a nyersolaj ára az elmúlt három hónap legmagasabb szintjére emelkedett.

  • Nettó-bruttó bérkalkulátor 2023 – mert nem mindegy, mennyi az annyi. A kiszámíthatóság mindenki számára fontos, különösen, ha a havi munkabéréről van szó. Ennek tudatában tudunk ugyanis kalkulálni és előre látni, hogy az adott hónapban nagyjából mire számíthatunk. A számolgatást könnyen megzavarhatja a bruttó-nettó bér különbsége, ám erre is van megoldás.

  • Joe Biden amerikai elnök 2022 februárjában Oroszország Ukrajna elleni katonai inváziójára azzal válaszolt, hogy kísérletet tett Putyin elnök rezsimjének gazdasági területen történő megbénítására. Moszkva devizatartalékainak százmilliárd dollárját befagyasztották, Oroszországot pedig majdnem kizárták a nemzetközi bankrendszerből. E lépések egyik nem szándékos következménye az volt, hogy a világ „éles emlékeztetőt kapott saját dollárfüggőségükről, függetlenül attól, hogy mit gondolnak a háborúról”, a Bloomberg szavai szerint.

  • Az üzleti világban az idő és az erőforrások hatékony kezelése kulcsfontosságú a sikerhez. Ehhez járul hozzá az SAP vállalatirányítási rendszer, amely integrált módon képes kezelni számos üzleti terület munkafolyamatát a pénzügy és számviteltől kezdve a logisztik különböző területein át az ügyfélkapcsolat kezeléséig. Cikkünkben Kriston Csaba, az Acterra International ügyvezetője foglalja össze, hogyan tehetik hatékonyabbá a vállalatok munkafolyamatait az SAP moduljai.

  • Ezüst vagy arany?

    3/20/2023, 4:00:00 PM

    Abban az esetben, ha a történelmet bármiféle iránymutatónak vesszük alapul, akkor elmondható, hogy az arany és az ezüst ára általában emelkedést mutat akkor, amikor a világpolitika ingatagnak tűnik, az infláció gyorsul, vagy éppen recesszió fenyeget. Mindkét nemesfémet értéket raktározó tárolóedénynek tekintik ilyenkor, ami azt jelenti, hogy nagy a kereslet irántuk.