A dollár ereje kitart, a bitcoin gyengül

@ÁrfolyamTudós 6/21/2021, 12:40:00 PM

A dollár hétfőn többhavi csúcsok közelében tartotta magát a többi főbb devizával szemben, miután az amerikai jegybank múlt héten meglepte a piacokat azzal, hogy jelezte: a vártnál hamarabb emeli a kamatlábakat és befejezi a sürgősségi kötvényvásárlást.

USD

A dollárindex, amely a zöldhasút követi a hat fő devizával szemben, 92.232 ponton állt, miután a múlt héten 1,9%-kal emelkedett, ami 2020 márciusa óta a legnagyobb emelkedés. A Fed álláspontja azóta is rontja a kockázati hangulatot, beleértve a részvénypiacokat is, miközben a biztonságos menedéknek tekintett devizák, köztük a dollár és a japán jen árfolyamát is növelte. A jen hétfőn tovább erősödött, negyed százalékkal 109,97 dolláron állt a dollárral szemben, míg az euró nagyjából stagnált. A Fed arra ösztönözte a piaci szereplőket, hogy további kamatemeléseket áraznak be a jövő évre, ami felhúzza az amerikai rövid kamatlábakat és az USD-t. A Fed politikai irányvonala hátszelet jelentett a [dollár](https://arfolyamtudos.hu/deviza/USD-Doll%C3%A1r-%C3%A1rfolyam "dollár") számára, és kihívást jelent a kockázati eszközök számára, mondták a Westpac elemzői. Bár a dollárindexnek a közelmúltbeli emelkedés után van mozgástere a márciusban elért csúcsok tesztelésére, "nincs elég erő egy ezen túli tartós középtávú kitöréshez" - tették hozzá. A Goldman Sachs elemzői egyetértettek azzal, hogy a dollár nyereségét nem lehet tartósan fenntartani, megjegyezve, hogy más központi bankoknak is fontolóra kell venniük a politika normalizálását, mivel gazdaságaiknak ki kell hevülniük a járvány okozta csapásból. A kriptovaluták közül a [bitcoin](https://arfolyamtudos.hu/deviza/BTC-Bitcoin-árfolyam "bitcoin") közelmúltbeli gyenge vesszőfutása azzal folytatódott, hogy 8%-kal 33 000 dollár alá esett, mivel Kína Szecsuan tartományra is kiterjesztette a bányászatra vonatkozó korlátozásokat. A kriptóbányászat nagy üzlet Kínában, a globális bitcoin-termelés több mint felét adja.

További hírek

 • Az üzleti világban az idő és az erőforrások hatékony kezelése kulcsfontosságú a sikerhez. Ehhez járul hozzá az SAP vállalatirányítási rendszer, amely integrált módon képes kezelni számos üzleti terület munkafolyamatát a pénzügy és számviteltől kezdve a logisztik különböző területein át az ügyfélkapcsolat kezeléséig. Cikkünkben Kriston Csaba, az Acterra International ügyvezetője foglalja össze, hogyan tehetik hatékonyabbá a vállalatok munkafolyamatait az SAP moduljai.

 • Ezüst vagy arany?

  3/20/2023, 4:00:00 PM

  Abban az esetben, ha a történelmet bármiféle iránymutatónak vesszük alapul, akkor elmondható, hogy az arany és az ezüst ára általában emelkedést mutat akkor, amikor a világpolitika ingatagnak tűnik, az infláció gyorsul, vagy éppen recesszió fenyeget. Mindkét nemesfémet értéket raktározó tárolóedénynek tekintik ilyenkor, ami azt jelenti, hogy nagy a kereslet irántuk.

 • A pénz mesterei

  1/16/2023, 5:10:00 PM

  Az egyik legérdekesebb részvénykategória, amelynek árával CFD-k formájában történő online kereskedéssel kereskedhető, az nem más, mint a nagy Wall Street-i bankoké, amelyek a pénzpiacok mögött kezelik a pénzt. Az általunk vizsgált öt bank mindegyike megbirkózott a saját kihívásaival 2022-ben, amely a politikai válság, a tőzsdei árfolyamok tartós csökkenése, és a magas kamatlábak éve volt. A 2023-as év előrehaladtával, nézzük most meg mindegyiket, és próbáljuk megérteni, milyen irányokba halad útjuk majd az újév során.

 • Nemcsak az inflációhoz, de a lakáshitelkamatok emelkedéséhez képest is szerénynek bizonyult az átlagkeresetek emelkedése. Mindez azt jelenti, hogy ma a polgárok fele az egy évvel ezelőtti hitelösszegnél 3 millió forinttal kisebb, 15,4 millió forintos hitelt tud igényelni a fizetéséből – ez vajmi kevés a lakásvásárlásra – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.

 • Vezetők szerint a szűkös kapacitás és a nagy kereslet, amely idén az árakat az egekbe szöktette, jövőre is folytatódni fog. A szállítási költségek 2023-ban várhatóan tovább emelkednek, mivel a kapacitás továbbra is szűkös és a kereslet magas. A vállalatok jövőre a szállítási és logisztikai árak további meredek emelkedésére készülnek, miután az ellátási lánc költségei a Covid-19 világjárvány idején az árumozgásra való törekvés során az egekbe szöktek.

 • A valuták és a devizák működését kell megértenünk első körben ahhoz, hogy értelmezni tudjuk a globális pénzügyi környezetet és a tőkepiacok működését. Ha röviden szeretnénk fogalmazni, akkor a valuta egy adott országban forgalomban lévő pénz. A deviza pedig lényegében egy másik ország vagy országcsoport (pl. euró) pénznemében denominált pénzét jelenti. A devizaárfolyam pedig egy árfolyam, amely az egyik pénznemet váltja át egy másik pénznemre.

©2020 — ARFOLYAMTUDOS.hu

Jogi nyilatkozat: Bár mindent elkövetünk azért, hogy a közölt adatok helyesek és frissek legyenek, előfordulhatnak hibák. Az ezekből eredő károkért nem tudunk felelősséget vállalni!

Az oldalon található információk szerkesztő magánvéleményét tükrözik. Az itt megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Impresszum | Rólunk | Kapcsolat