A második bitcoin tőzsde omlik össze Törökországban

@ÁrfolyamTudós 5/3/2021, 10:30:00 AM

Törökországban a második kriptovaluta tőzsde is összeomlott az iparág elleni fellépés közepette. Legutóbb a Vebitcoin nevű platform a weboldalán közzétett rövid közleményében közölte, hogy minden tevékenységét beszüntette, miután pénzügyi nehézségekkel szembesült, és a lehető leghamarabb tájékoztatja ügyfeleit a helyzetről.

btc

Napokkal korábban a Thodex vezérigazgatója állítólag elhagyta az országot. A helyi média beszámolói szerint a Thodex alapítója, Faruk Fatih Ozer Albániába repült, és magával vitte a befektetők 2 milliárd dollárnyi pénzét. Törökország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Ozer ellen, miközben 62 embert vettek őrizetbe a Thodex ellen benyújtott panaszok kapcsán. A török hatóságok zárolták a Vebitcoin belföldi bankszámláit, és négy embert őrizetbe vettek a tőzsdével kapcsolatos vizsgálat részeként. A CoinGecko adatai szerint a Vebitcoin napi kereskedési volumene közel 60 millió dollár volt az összeomlása előtt. A török lakosság egy része a kripto felé fordult, hogy megvédje megtakarításait az egekbe szökő inflációtól és a líra elértéktelenédéstől. Az Vebitcoinhoz hasonló esetek miatt azonban egyre többen követelik a piac szabályozását. A hónap elején a török központi bank megtiltotta a digitális eszközök használatát fizetésre. Recep Tayyip Erdogan elnök pedig gyors szabályozást sürgetett, figyelmeztetve a kriptopiacokon kialakuló piramisjátékokra. A kripto befektetők úgy vélik, hogy az iparág az elmúlt három évben jelentősen beérett, mivel több intézményi befektető és vállalati támogató, mint például a Tesla, lépett be a piacra. A [Bitcoin árfolyama](https://arfolyamtudos.hu/deviza/BTC-Bitcoin-árfolyam "Bitcoin árfolyama") az év eleje óta mintegy 80%-kal emelkedett, még a múlt heti meredek zuhanás után is, amelynek következtében a teljes kriptopiac egy nap alatt több mint 200 milliárd dollárt veszített. A Bank of America közelmúltban végzett alapkezelői felmérésére válaszolók mintegy 74%-a mondta azt, hogy a bitcoint buboréknak tartja. És még az iparági bennfentesek is arra figyelmeztetnek, hogy egy szélesebb körű szabályozási szigorítás lehet a küszöbön.

További hírek

 • Az üzleti világban az idő és az erőforrások hatékony kezelése kulcsfontosságú a sikerhez. Ehhez járul hozzá az SAP vállalatirányítási rendszer, amely integrált módon képes kezelni számos üzleti terület munkafolyamatát a pénzügy és számviteltől kezdve a logisztik különböző területein át az ügyfélkapcsolat kezeléséig. Cikkünkben Kriston Csaba, az Acterra International ügyvezetője foglalja össze, hogyan tehetik hatékonyabbá a vállalatok munkafolyamatait az SAP moduljai.

 • Ezüst vagy arany?

  3/20/2023, 4:00:00 PM

  Abban az esetben, ha a történelmet bármiféle iránymutatónak vesszük alapul, akkor elmondható, hogy az arany és az ezüst ára általában emelkedést mutat akkor, amikor a világpolitika ingatagnak tűnik, az infláció gyorsul, vagy éppen recesszió fenyeget. Mindkét nemesfémet értéket raktározó tárolóedénynek tekintik ilyenkor, ami azt jelenti, hogy nagy a kereslet irántuk.

 • A pénz mesterei

  1/16/2023, 5:10:00 PM

  Az egyik legérdekesebb részvénykategória, amelynek árával CFD-k formájában történő online kereskedéssel kereskedhető, az nem más, mint a nagy Wall Street-i bankoké, amelyek a pénzpiacok mögött kezelik a pénzt. Az általunk vizsgált öt bank mindegyike megbirkózott a saját kihívásaival 2022-ben, amely a politikai válság, a tőzsdei árfolyamok tartós csökkenése, és a magas kamatlábak éve volt. A 2023-as év előrehaladtával, nézzük most meg mindegyiket, és próbáljuk megérteni, milyen irányokba halad útjuk majd az újév során.

 • Nemcsak az inflációhoz, de a lakáshitelkamatok emelkedéséhez képest is szerénynek bizonyult az átlagkeresetek emelkedése. Mindez azt jelenti, hogy ma a polgárok fele az egy évvel ezelőtti hitelösszegnél 3 millió forinttal kisebb, 15,4 millió forintos hitelt tud igényelni a fizetéséből – ez vajmi kevés a lakásvásárlásra – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.

 • Vezetők szerint a szűkös kapacitás és a nagy kereslet, amely idén az árakat az egekbe szöktette, jövőre is folytatódni fog. A szállítási költségek 2023-ban várhatóan tovább emelkednek, mivel a kapacitás továbbra is szűkös és a kereslet magas. A vállalatok jövőre a szállítási és logisztikai árak további meredek emelkedésére készülnek, miután az ellátási lánc költségei a Covid-19 világjárvány idején az árumozgásra való törekvés során az egekbe szöktek.

 • A valuták és a devizák működését kell megértenünk első körben ahhoz, hogy értelmezni tudjuk a globális pénzügyi környezetet és a tőkepiacok működését. Ha röviden szeretnénk fogalmazni, akkor a valuta egy adott országban forgalomban lévő pénz. A deviza pedig lényegében egy másik ország vagy országcsoport (pl. euró) pénznemében denominált pénzét jelenti. A devizaárfolyam pedig egy árfolyam, amely az egyik pénznemet váltja át egy másik pénznemre.

©2020 — ARFOLYAMTUDOS.hu

Jogi nyilatkozat: Bár mindent elkövetünk azért, hogy a közölt adatok helyesek és frissek legyenek, előfordulhatnak hibák. Az ezekből eredő károkért nem tudunk felelősséget vállalni!

Az oldalon található információk szerkesztő magánvéleményét tükrözik. Az itt megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Impresszum | Rólunk | Kapcsolat