A második bitcoin tőzsde omlik össze Törökországban

@ÁrfolyamTudós 5/3/2021, 10:30:00 AM

Törökországban a második kriptovaluta tőzsde is összeomlott az iparág elleni fellépés közepette. Legutóbb a Vebitcoin nevű platform a weboldalán közzétett rövid közleményében közölte, hogy minden tevékenységét beszüntette, miután pénzügyi nehézségekkel szembesült, és a lehető leghamarabb tájékoztatja ügyfeleit a helyzetről.

btc

Napokkal korábban a Thodex vezérigazgatója állítólag elhagyta az országot. A helyi média beszámolói szerint a Thodex alapítója, Faruk Fatih Ozer Albániába repült, és magával vitte a befektetők 2 milliárd dollárnyi pénzét. Törökország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Ozer ellen, miközben 62 embert vettek őrizetbe a Thodex ellen benyújtott panaszok kapcsán. A török hatóságok zárolták a Vebitcoin belföldi bankszámláit, és négy embert őrizetbe vettek a tőzsdével kapcsolatos vizsgálat részeként. A CoinGecko adatai szerint a Vebitcoin napi kereskedési volumene közel 60 millió dollár volt az összeomlása előtt. A török lakosság egy része a kripto felé fordult, hogy megvédje megtakarításait az egekbe szökő inflációtól és a líra elértéktelenédéstől. Az Vebitcoinhoz hasonló esetek miatt azonban egyre többen követelik a piac szabályozását. A hónap elején a török központi bank megtiltotta a digitális eszközök használatát fizetésre. Recep Tayyip Erdogan elnök pedig gyors szabályozást sürgetett, figyelmeztetve a kriptopiacokon kialakuló piramisjátékokra. A kripto befektetők úgy vélik, hogy az iparág az elmúlt három évben jelentősen beérett, mivel több intézményi befektető és vállalati támogató, mint például a Tesla, lépett be a piacra. A [Bitcoin árfolyama](https://arfolyamtudos.hu/deviza/BTC-Bitcoin-árfolyam "Bitcoin árfolyama") az év eleje óta mintegy 80%-kal emelkedett, még a múlt heti meredek zuhanás után is, amelynek következtében a teljes kriptopiac egy nap alatt több mint 200 milliárd dollárt veszített. A Bank of America közelmúltban végzett alapkezelői felmérésére válaszolók mintegy 74%-a mondta azt, hogy a bitcoint buboréknak tartja. És még az iparági bennfentesek is arra figyelmeztetnek, hogy egy szélesebb körű szabályozási szigorítás lehet a küszöbön.

További hírek

  • Az Európai Központi Bank szerdán bejelentette, hogy megkezdi a digitális euró létrehozását, mivel egyre több fogyasztó hagyja el a készpénzt. A projekt várhatóan két évig tart, és az elképzelés szerint az euróövezet 19 tagországában használt közös valuta digitális változata kerül előkészítésére. A központi bank által támogatott valuta tényleges bevezetése azonban a tervezési és vizsgálati szakaszon túl további két évet vehet igénybe.

  • A dollár hétfőn többhavi csúcsok közelében tartotta magát a többi főbb devizával szemben, miután az amerikai jegybank múlt héten meglepte a piacokat azzal, hogy jelezte: a vártnál hamarabb emeli a kamatlábakat és befejezi a sürgősségi kötvényvásárlást.

  • Jelentősen megugrott az amerikai infláció áprilisban az egy évvel korábbihoz képest. A fogyasztói árak 4,2%-kal emelkedtek az áprilisig tartó 12 hónapban, a márciusi 2,6%-ról 4,2%-ra. Ekkor emelekedés az árakban 2008 szeptembere óta nem volt. Az amerikai munkaügyi minisztérium jelentése azon félelmek közepette készült, hogy a fogyasztói árak emelkedése a kamatlábak emelkedését eredményezheti.

  • Törökországban a második kriptovaluta tőzsde is összeomlott az iparág elleni fellépés közepette. Legutóbb a Vebitcoin nevű platform a weboldalán közzétett rövid közleményében közölte, hogy minden tevékenységét beszüntette, miután pénzügyi nehézségekkel szembesült, és a lehető leghamarabb tájékoztatja ügyfeleit a helyzetről.

  • A török líra hétfőn történelmi mélypont közelébe süllyedt, egyrészt az Egyesült Államok és Törökország közötti romló kapcsolat következtében de nem tett jót az árfolyamnak az sem, hogy az új jegybankelnök jelezte, hogy az alapkamat emelése ártana a gazdaságnak.

  • A nyaralás közeledtével sokakat foglalkoztat, hogy érdemes-e előre megvenni az ahhoz szükséges devizát, vagy majd inkább nyáron, az utolsó napokban. Megnéztük, hogy az utóbbi tíz évben hogy volt ez, és mely hónapokban volt átlagosan olcsóbb az euró. Ellestünk pár ötletet a tőkepiaci befektetőktől is, hogy hogyan lehet csökkenteni a nem kívánatos árfolyam-változások kockázatát.

©2020 — ARFOLYAMTUDOS.hu

Jogi nyilatkozat: Bár mindent elkövetünk azért, hogy a közölt adatok helyesek és frissek legyenek, előfordulhatnak hibák. Az ezekből eredő károkért nem tudunk felelősséget vállalni!

Az oldalon található információk szerkesztő magánvéleményét tükrözik. Az itt megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Impresszum | Rólunk | Kapcsolat