A második bitcoin tőzsde omlik össze Törökországban

@ÁrfolyamTudós 5/3/2021, 10:30:00 AM

Törökországban a második kriptovaluta tőzsde is összeomlott az iparág elleni fellépés közepette. Legutóbb a Vebitcoin nevű platform a weboldalán közzétett rövid közleményében közölte, hogy minden tevékenységét beszüntette, miután pénzügyi nehézségekkel szembesült, és a lehető leghamarabb tájékoztatja ügyfeleit a helyzetről.

btc

Napokkal korábban a Thodex vezérigazgatója állítólag elhagyta az országot. A helyi média beszámolói szerint a Thodex alapítója, Faruk Fatih Ozer Albániába repült, és magával vitte a befektetők 2 milliárd dollárnyi pénzét. Törökország nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Ozer ellen, miközben 62 embert vettek őrizetbe a Thodex ellen benyújtott panaszok kapcsán. A török hatóságok zárolták a Vebitcoin belföldi bankszámláit, és négy embert őrizetbe vettek a tőzsdével kapcsolatos vizsgálat részeként. A CoinGecko adatai szerint a Vebitcoin napi kereskedési volumene közel 60 millió dollár volt az összeomlása előtt. A török lakosság egy része a kripto felé fordult, hogy megvédje megtakarításait az egekbe szökő inflációtól és a líra elértéktelenédéstől. Az Vebitcoinhoz hasonló esetek miatt azonban egyre többen követelik a piac szabályozását. A hónap elején a török központi bank megtiltotta a digitális eszközök használatát fizetésre. Recep Tayyip Erdogan elnök pedig gyors szabályozást sürgetett, figyelmeztetve a kriptopiacokon kialakuló piramisjátékokra. A kripto befektetők úgy vélik, hogy az iparág az elmúlt három évben jelentősen beérett, mivel több intézményi befektető és vállalati támogató, mint például a Tesla, lépett be a piacra. A [Bitcoin árfolyama](https://arfolyamtudos.hu/deviza/BTC-Bitcoin-árfolyam "Bitcoin árfolyama") az év eleje óta mintegy 80%-kal emelkedett, még a múlt heti meredek zuhanás után is, amelynek következtében a teljes kriptopiac egy nap alatt több mint 200 milliárd dollárt veszített. A Bank of America közelmúltban végzett alapkezelői felmérésére válaszolók mintegy 74%-a mondta azt, hogy a bitcoint buboréknak tartja. És még az iparági bennfentesek is arra figyelmeztetnek, hogy egy szélesebb körű szabályozási szigorítás lehet a küszöbön.

További hírek

  • Napjainkban az információáramlás sebessége és a pénzügyi piacok átláthatósága soha nem látott mértékben bővült. Ennek a dinamikus világnak a középpontjában a kriptovaluták állnak, amelyek közül a Bitcoin kétségkívül a legismertebb. A Bitcoin árfolyama, mint a digitális aranyé, folyamatosan változik, tükrözve a piaci attitűdöket, a befektetői érdeklődést, valamint a globális gazdasági trendeket.

  • Az Oroszországból Kínába, Indiába és Törökországba szállított olaj mennyisége májusban magasabb volt, mint négy éve, de a stratégák szerint az év második felében hiány várható az áruból. Júliusban aztán az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) megragadta az alkalmat, hogy a termelés visszafogásával támogassa az árakat. Félelmük az volt, hogy a kereskedők aggodalma a következő hónapokban várható magas kamatlábakkal és alacsony növekedéssel kapcsolatos környezet miatt elapasztja a keresletet, és ez lefelé húzza az árakat. A hónap végére az OPEC stratégiája a JPMorgan szerint "meghozta a kívánt hatást", mivel a nyersolaj ára az elmúlt három hónap legmagasabb szintjére emelkedett.

  • Nettó-bruttó bérkalkulátor 2023 – mert nem mindegy, mennyi az annyi. A kiszámíthatóság mindenki számára fontos, különösen, ha a havi munkabéréről van szó. Ennek tudatában tudunk ugyanis kalkulálni és előre látni, hogy az adott hónapban nagyjából mire számíthatunk. A számolgatást könnyen megzavarhatja a bruttó-nettó bér különbsége, ám erre is van megoldás.

  • Joe Biden amerikai elnök 2022 februárjában Oroszország Ukrajna elleni katonai inváziójára azzal válaszolt, hogy kísérletet tett Putyin elnök rezsimjének gazdasági területen történő megbénítására. Moszkva devizatartalékainak százmilliárd dollárját befagyasztották, Oroszországot pedig majdnem kizárták a nemzetközi bankrendszerből. E lépések egyik nem szándékos következménye az volt, hogy a világ „éles emlékeztetőt kapott saját dollárfüggőségükről, függetlenül attól, hogy mit gondolnak a háborúról”, a Bloomberg szavai szerint.

  • Az üzleti világban az idő és az erőforrások hatékony kezelése kulcsfontosságú a sikerhez. Ehhez járul hozzá az SAP vállalatirányítási rendszer, amely integrált módon képes kezelni számos üzleti terület munkafolyamatát a pénzügy és számviteltől kezdve a logisztik különböző területein át az ügyfélkapcsolat kezeléséig. Cikkünkben Kriston Csaba, az Acterra International ügyvezetője foglalja össze, hogyan tehetik hatékonyabbá a vállalatok munkafolyamatait az SAP moduljai.

  • Ezüst vagy arany?

    3/20/2023, 4:00:00 PM

    Abban az esetben, ha a történelmet bármiféle iránymutatónak vesszük alapul, akkor elmondható, hogy az arany és az ezüst ára általában emelkedést mutat akkor, amikor a világpolitika ingatagnak tűnik, az infláció gyorsul, vagy éppen recesszió fenyeget. Mindkét nemesfémet értéket raktározó tárolóedénynek tekintik ilyenkor, ami azt jelenti, hogy nagy a kereslet irántuk.