Csökkenő jegybanki alapkamat, gyengülő forint árfolyam

@ÁrfolyamTudós 6/25/2020, 3:46:00 PM

Most 354 forintnál jár az euro, azt követően hogy kedden a jegybank 15 bázisponttal 0,75%-ra csökkentette az alapkamatot. Az euro forint jegyzése a hét elején még 346 körül járt, onnan indult meg a forint a lejtőn.

A Magyar Nemzeti Bank június 23.-án 4 év után csökkentette az alapkamatot. A döntéssel kapcsolatos sajtó tájékoztatóban Matolcsy György a jegybank elnöke elmondta, hogy a magyar gazdaság minden tekintetben rendkívül eredményes 10 évet tudhat maga mögött. A javuló eredmények között kiemelte, hogy csökkent az államadósság, nőtt a foglalkoztatás. A kamatcsökkentés ezeknek az eredményeknek a megvédése érdekében vált szükségessé. A magyar gazdaság az első negyedévi 2,2 %-os növekedés majd a második negyedévi előzetes becsült 7 %-os csökkenését követően a továbbiakban, az MNB várakozása szerint, 2020-ban összességében növekedni fog. Ehhez az szükséges egy pozitív fordulat a két hátralévő félévre. Ez a pozitív fordulatot segíti az alacsonyabb jegybanki alapkamat. A növekedés mértéke a korábbi várakozásoknál kisebb mértékű lesz, várhatóan 0.3% és 2% közötti. További várakozásként a legfrissebb inflációs jelentésben 2021-re 3,8-5,1%-os GDP növekedést vár az MNB. A jegybank a kamatcsökkentéssel azt szeretné üzenni a piacoknak, hogy megvannak az eszközei egy válság kezelésére. Az eddigi kamat környezet és az MNB korábbi hónapokban mutatott gazdaságpolitikája jót tett a forint elleni spekulációk visszaszorításának, amely hatásárá a forint a járvány félre vonulása mellett a hét eleji szintre emelkedett a vezető devizákkal szemben. A forint árfolyam ingadozásának gyakori oka volt a járvány kirobbanása előtti időszakban a forint ellen indított short ügyletek nagy volumene illetve száma. A kamatvágás hatására gyengülni kezdett a forint és elszakad a régiós devizáktól, amelyek lényegében stagnáltak [az euroval szemben](https://arfolyamtudos.hu/deviza/EUR-Euro-árfolyam "euro árfolyam"). Kedden, a kamatdöntés napján a 349 -es szint felett zárt, szerdán pedig már a 351,78 szint felett. Ma, csütörtökön, pedig már jár 355 felett is de most, három nap után, úgy tűnik, hogy megállt az esés. Legalábbis az utóbbi néhány óra adatai ezt mutatják.

További hírek

  • Már tavaly is óriásit emelkedett a bitcoin, idén pedig folytatta a száguldást. De nagyon különbözik ez a rali a három évvel ezelőttitől, már a hagyományos pénzügyi rendszer intézményei, bankok, brókercégek, alapkezelők és elemzők is komolyan veszik. Öt fontosabb előrejelzést gyűjtöttünk össze, amelyekre érdemes lehet odafigyelni.

  • Tavaly nagyot gyengült a forint, de volt a történelemben rosszabb éve is. Az inga azonban visszalendülhet, főleg, ha a vírust sikerül legyőzni és beindul a gazdasági növekedés. Az MNB pedig addig is alighanem megvédi a forintot a nagyobb kilengésektől, ahogy tavaly is tette.

  • A koronavírus-válság miatt 2020-ban a csodák éve érkezett el a tőkepiacokon, egyes termékek soha nem látott magasságokba vagy mélységekbe értek. A devizapiacon is hektikus év volt, olyan devizák is megsínylették a válságot, amelyekről korábban nem is gondoltuk volna.

  • A sajtó néha már abból is nagy ügyet csinál, ha egy forinttal drágább lesz az euró, vagy 50 fillérrel olcsóbb a dollár. Pedig ennél jóval nagyobbak a változások hosszabb távon, ahogy azt a forint történelmi árfolyamai mutatják. Mennyibe került vajon egy dollár 70 évvel ezelőtt? Mekkora volt az eddigi legnagyobb, egy nap alatt végrehajtott forintleértékelés? A svájci frank teljesített jobban, vagy mondjuk a dollár, a svéd korona?

  • Megint nagyot esett a font a szigetországban talált új vírusvariáns és a Brexit-tárgyalások bizonytalan kimenetele miatt. Brexit ide vagy oda, az angol font azonban hosszú távon is egyre gyengébb volt más fejlett devizákhoz képest. De még a forinthoz képest sem túlzottan izmos.

  • A dollár gyengülő trendben mozog tavasz óta, vannak, akik már az összeomlásával riogatnak. Miért következhet ez be? Valós-e a veszély, elkerülhetetlen, vagy meg lehet előzni? Ha pedig a dollár esik, minek mehet fel az ára?

©2020 — ARFOLYAMTUDOS.hu

Jogi nyilatkozat: Bár mindent elkövetünk azért, hogy a közölt adatok helyesek és frissek legyenek, előfordulhatnak hibák. Az ezekből eredő károkért nem tudunk felelősséget vállalni!

Az oldalon található információk szerkesztő magánvéleményét tükrözik. Az itt megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Impresszum | Rólunk | Kapcsolat