Csökkenő jegybanki alapkamat, gyengülő forint árfolyam

@ÁrfolyamTudós 6/25/2020, 3:46:00 PM

Most 354 forintnál jár az euro, azt követően hogy kedden a jegybank 15 bázisponttal 0,75%-ra csökkentette az alapkamatot. Az euro forint jegyzése a hét elején még 346 körül járt, onnan indult meg a forint a lejtőn.

A Magyar Nemzeti Bank június 23.-án 4 év után csökkentette az alapkamatot. A döntéssel kapcsolatos sajtó tájékoztatóban Matolcsy György a jegybank elnöke elmondta, hogy a magyar gazdaság minden tekintetben rendkívül eredményes 10 évet tudhat maga mögött. A javuló eredmények között kiemelte, hogy csökkent az államadósság, nőtt a foglalkoztatás. A kamatcsökkentés ezeknek az eredményeknek a megvédése érdekében vált szükségessé. A magyar gazdaság az első negyedévi 2,2 %-os növekedés majd a második negyedévi előzetes becsült 7 %-os csökkenését követően a továbbiakban, az MNB várakozása szerint, 2020-ban összességében növekedni fog. Ehhez az szükséges egy pozitív fordulat a két hátralévő félévre. Ez a pozitív fordulatot segíti az alacsonyabb jegybanki alapkamat. A növekedés mértéke a korábbi várakozásoknál kisebb mértékű lesz, várhatóan 0.3% és 2% közötti. További várakozásként a legfrissebb inflációs jelentésben 2021-re 3,8-5,1%-os GDP növekedést vár az MNB. A jegybank a kamatcsökkentéssel azt szeretné üzenni a piacoknak, hogy megvannak az eszközei egy válság kezelésére. Az eddigi kamat környezet és az MNB korábbi hónapokban mutatott gazdaságpolitikája jót tett a forint elleni spekulációk visszaszorításának, amely hatásárá a forint a járvány félre vonulása mellett a hét eleji szintre emelkedett a vezető devizákkal szemben. A forint árfolyam ingadozásának gyakori oka volt a járvány kirobbanása előtti időszakban a forint ellen indított short ügyletek nagy volumene illetve száma. A kamatvágás hatására gyengülni kezdett a forint és elszakad a régiós devizáktól, amelyek lényegében stagnáltak [az euroval szemben](https://arfolyamtudos.hu/deviza/EUR-Euro-árfolyam "euro árfolyam"). Kedden, a kamatdöntés napján a 349 -es szint felett zárt, szerdán pedig már a 351,78 szint felett. Ma, csütörtökön, pedig már jár 355 felett is de most, három nap után, úgy tűnik, hogy megállt az esés. Legalábbis az utóbbi néhány óra adatai ezt mutatják.

További hírek

  • Két nagy csoportot tudunk megkülönböztetni egymástól, a szabad felhasználású hiteleket és azokat, ahol a kapott összeget csak meghatározott célokra használhatod fel.

  • Január 4. hetében vagyunk, és úgy tűnik, hogy a kriptovaluta-piac egy hosszú hétvégi fellélegzés után ismét összeomlik.

  • 50 000 dolláros szint fölé emelkedett a Bitcoin. A virtuális valuta továbbra is emelkedőben van a hónapok óta tartó mélypontról.

  • Tartja magát az arany árfolyama

    8/16/2021, 12:00:00 PM

    A rövid idő alatt bekövetkezett közel 3%-os emelkedés után tartja magát az arany árfolyama.

  • Az Európai Központi Bank szerdán bejelentette, hogy megkezdi a digitális euró létrehozását, mivel egyre több fogyasztó hagyja el a készpénzt. A projekt várhatóan két évig tart, és az elképzelés szerint az euróövezet 19 tagországában használt közös valuta digitális változata kerül előkészítésére. A központi bank által támogatott valuta tényleges bevezetése azonban a tervezési és vizsgálati szakaszon túl további két évet vehet igénybe.

  • A dollár hétfőn többhavi csúcsok közelében tartotta magát a többi főbb devizával szemben, miután az amerikai jegybank múlt héten meglepte a piacokat azzal, hogy jelezte: a vártnál hamarabb emeli a kamatlábakat és befejezi a sürgősségi kötvényvásárlást.

©2020 — ARFOLYAMTUDOS.hu

Jogi nyilatkozat: Bár mindent elkövetünk azért, hogy a közölt adatok helyesek és frissek legyenek, előfordulhatnak hibák. Az ezekből eredő károkért nem tudunk felelősséget vállalni!

Az oldalon található információk szerkesztő magánvéleményét tükrözik. Az itt megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Impresszum | Rólunk | Kapcsolat