Csökkenő jegybanki alapkamat, gyengülő forint árfolyam

@ÁrfolyamTudós 6/25/2020, 3:46:00 PM

Most 354 forintnál jár az euro, azt követően hogy kedden a jegybank 15 bázisponttal 0,75%-ra csökkentette az alapkamatot. Az euro forint jegyzése a hét elején még 346 körül járt, onnan indult meg a forint a lejtőn.

A Magyar Nemzeti Bank június 23.-án 4 év után csökkentette az alapkamatot. A döntéssel kapcsolatos sajtó tájékoztatóban Matolcsy György a jegybank elnöke elmondta, hogy a magyar gazdaság minden tekintetben rendkívül eredményes 10 évet tudhat maga mögött. A javuló eredmények között kiemelte, hogy csökkent az államadósság, nőtt a foglalkoztatás. A kamatcsökkentés ezeknek az eredményeknek a megvédése érdekében vált szükségessé. A magyar gazdaság az első negyedévi 2,2 %-os növekedés majd a második negyedévi előzetes becsült 7 %-os csökkenését követően a továbbiakban, az MNB várakozása szerint, 2020-ban összességében növekedni fog. Ehhez az szükséges egy pozitív fordulat a két hátralévő félévre. Ez a pozitív fordulatot segíti az alacsonyabb jegybanki alapkamat. A növekedés mértéke a korábbi várakozásoknál kisebb mértékű lesz, várhatóan 0.3% és 2% közötti. További várakozásként a legfrissebb inflációs jelentésben 2021-re 3,8-5,1%-os GDP növekedést vár az MNB. A jegybank a kamatcsökkentéssel azt szeretné üzenni a piacoknak, hogy megvannak az eszközei egy válság kezelésére. Az eddigi kamat környezet és az MNB korábbi hónapokban mutatott gazdaságpolitikája jót tett a forint elleni spekulációk visszaszorításának, amely hatásárá a forint a járvány félre vonulása mellett a hét eleji szintre emelkedett a vezető devizákkal szemben. A forint árfolyam ingadozásának gyakori oka volt a járvány kirobbanása előtti időszakban a forint ellen indított short ügyletek nagy volumene illetve száma. A kamatvágás hatására gyengülni kezdett a forint és elszakad a régiós devizáktól, amelyek lényegében stagnáltak [az euroval szemben](https://arfolyamtudos.hu/deviza/EUR-Euro-árfolyam "euro árfolyam"). Kedden, a kamatdöntés napján a 349 -es szint felett zárt, szerdán pedig már a 351,78 szint felett. Ma, csütörtökön, pedig már jár 355 felett is de most, három nap után, úgy tűnik, hogy megállt az esés. Legalábbis az utóbbi néhány óra adatai ezt mutatják.

További hírek

 • Most 354 forintnál jár az euro, azt követően hogy kedden a jegybank 15 bázisponttal 0,75%-ra csökkentette az alapkamatot. Az euro forint jegyzése a hét elején még 346 körül járt, onnan indult meg a forint a lejtőn.

 • Múlt héten szerda délelőttre a 350-es lélektani határt is átlépte az euró-forint jegyzés. A nap további részében pedig újabb történelmi mélypontra került a forintot az euróval és a dollárral szemben is, az euró jegyzései 356,6-ig, a dolláré 327,8-ig ugrottak. A feltörekvő devizák piacán, mint minden válság alkalmával, most is nagy esés következett be. A cseh korona ekkor mintegy 2%-ot, a lengyel zloty pedig mintegy 1,5%-ot veszített értékéből a dollárral szemben.

 • Izgalmas hét elé néz a forint

  2/17/2020, 2:00:00 PM

  Múlt héten ismét rekord mélységbe gyengült a forint. A gyengülő trend úgy tűnik nem ért véget, mivel ezúttal 340 felett is járt az euróval szemben. Ahogyan azt sok korábbi elemzés is megjósolta. Szerdán a 340-es mélypont túllépése után egészen 340,4-ig gyengült a forint jegyzése, késő estére néhány fillérrel 340 alá erősödött vissza. Majd csütörtökön reggeltől erősödésének indult, ami összességében még pénteken is kitartott, és ennek eredményeként a 335,5 -ös szinten zárta a hetet.

 • Érthetően a forint gyengülésről

  1/28/2020, 12:00:00 AM

  Nem csoda, hogy nehezen érthető a forint és a vezető devizák viszonya, a forint körüli kérdésben tájékozódni óhajtó olvasók számára, hiszen még a szakértők körében sincs alapvető egyetértés abban, hogy rossz vagy sem a gyenge forint. Ezért megkíséreltük a teljes képet érthetően feltárni, lássuk hát!

 • 2019 nem a forint éve volt de ennek a hatásait most kezdjük csak megérezni igazán, amikor a gyenge forint árfolyam beépül a termékek és szolgáltatások árába. Megvizsgáltuk, hogy a mennyivel fizethetünk többet 2020-ban, ha a hazai fizetőeszköz továbbra is gyengélkedik, és olyan huncutságon törjük a fejünket, hogy külföldön nyaralunk.

 • Miért gyengül a forint?

  11/19/2019, 1:00:00 PM

  Az utóbbi időben nagyon sok cikket olvashattunk arról, hogy gyengül a forint az euróval, dollárral szemben. De vajon mi is van ennek a hátterében? Idén minden eddiginél gyengébb értéket produkált a forint az euróval szemben. Ha a világgazdaság állapotát vesszük szemügyre, akkor azt látjuk, hogy némi lassulás tapasztalható, de gazdasági válságról jelenleg nem beszélhetünk.

 • Az idei év átlagos árfolyamait összehasonlítva a 2008-as évi adatokkal mintegy 29%-ot gyengült a forint az euróval szemben. Az itt vizsgált 10 évben - év / év összehasonlításban - a legnagyobb változás 2008-ról 2009-re történt a gazdasági válság kirobbanásakor, amikor is mintegy tizenkét százalékot gyengült a forint.

©2020 — ARFOLYAMTUDOS.hu

Jogi nyilatkozat: Bár mindent elkövetünk azért, hogy a közölt adatok helyesek és frissek legyenek, előfordulhatnak hibák. Az ezekből eredő károkért nem tudunk felelősséget vállalni!

Az oldalon található információk szerkesztő magánvéleményét tükrözik. Az itt megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!


Impresszum | Rólunk | Kapcsolat