Csökkenő jegybanki alapkamat, gyengülő forint árfolyam

@ÁrfolyamTudós 6/25/2020, 3:46:00 PM

Most 354 forintnál jár az euro, azt követően hogy kedden a jegybank 15 bázisponttal 0,75%-ra csökkentette az alapkamatot. Az euro forint jegyzése a hét elején még 346 körül járt, onnan indult meg a forint a lejtőn.

A Magyar Nemzeti Bank június 23.-án 4 év után csökkentette az alapkamatot. A döntéssel kapcsolatos sajtó tájékoztatóban Matolcsy György a jegybank elnöke elmondta, hogy a magyar gazdaság minden tekintetben rendkívül eredményes 10 évet tudhat maga mögött. A javuló eredmények között kiemelte, hogy csökkent az államadósság, nőtt a foglalkoztatás. A kamatcsökkentés ezeknek az eredményeknek a megvédése érdekében vált szükségessé. A magyar gazdaság az első negyedévi 2,2 %-os növekedés majd a második negyedévi előzetes becsült 7 %-os csökkenését követően a továbbiakban, az MNB várakozása szerint, 2020-ban összességében növekedni fog. Ehhez az szükséges egy pozitív fordulat a két hátralévő félévre. Ez a pozitív fordulatot segíti az alacsonyabb jegybanki alapkamat. A növekedés mértéke a korábbi várakozásoknál kisebb mértékű lesz, várhatóan 0.3% és 2% közötti. További várakozásként a legfrissebb inflációs jelentésben 2021-re 3,8-5,1%-os GDP növekedést vár az MNB. A jegybank a kamatcsökkentéssel azt szeretné üzenni a piacoknak, hogy megvannak az eszközei egy válság kezelésére. Az eddigi kamat környezet és az MNB korábbi hónapokban mutatott gazdaságpolitikája jót tett a forint elleni spekulációk visszaszorításának, amely hatásárá a forint a járvány félre vonulása mellett a hét eleji szintre emelkedett a vezető devizákkal szemben. A forint árfolyam ingadozásának gyakori oka volt a járvány kirobbanása előtti időszakban a forint ellen indított short ügyletek nagy volumene illetve száma. A kamatvágás hatására gyengülni kezdett a forint és elszakad a régiós devizáktól, amelyek lényegében stagnáltak [az euroval szemben](https://arfolyamtudos.hu/deviza/EUR-Euro-árfolyam "euro árfolyam"). Kedden, a kamatdöntés napján a 349 -es szint felett zárt, szerdán pedig már a 351,78 szint felett. Ma, csütörtökön, pedig már jár 355 felett is de most, három nap után, úgy tűnik, hogy megállt az esés. Legalábbis az utóbbi néhány óra adatai ezt mutatják.

További hírek

  • Napjainkban az információáramlás sebessége és a pénzügyi piacok átláthatósága soha nem látott mértékben bővült. Ennek a dinamikus világnak a középpontjában a kriptovaluták állnak, amelyek közül a Bitcoin kétségkívül a legismertebb. A Bitcoin árfolyama, mint a digitális aranyé, folyamatosan változik, tükrözve a piaci attitűdöket, a befektetői érdeklődést, valamint a globális gazdasági trendeket.

  • Az Oroszországból Kínába, Indiába és Törökországba szállított olaj mennyisége májusban magasabb volt, mint négy éve, de a stratégák szerint az év második felében hiány várható az áruból. Júliusban aztán az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) megragadta az alkalmat, hogy a termelés visszafogásával támogassa az árakat. Félelmük az volt, hogy a kereskedők aggodalma a következő hónapokban várható magas kamatlábakkal és alacsony növekedéssel kapcsolatos környezet miatt elapasztja a keresletet, és ez lefelé húzza az árakat. A hónap végére az OPEC stratégiája a JPMorgan szerint "meghozta a kívánt hatást", mivel a nyersolaj ára az elmúlt három hónap legmagasabb szintjére emelkedett.

  • Nettó-bruttó bérkalkulátor 2023 – mert nem mindegy, mennyi az annyi. A kiszámíthatóság mindenki számára fontos, különösen, ha a havi munkabéréről van szó. Ennek tudatában tudunk ugyanis kalkulálni és előre látni, hogy az adott hónapban nagyjából mire számíthatunk. A számolgatást könnyen megzavarhatja a bruttó-nettó bér különbsége, ám erre is van megoldás.

  • Joe Biden amerikai elnök 2022 februárjában Oroszország Ukrajna elleni katonai inváziójára azzal válaszolt, hogy kísérletet tett Putyin elnök rezsimjének gazdasági területen történő megbénítására. Moszkva devizatartalékainak százmilliárd dollárját befagyasztották, Oroszországot pedig majdnem kizárták a nemzetközi bankrendszerből. E lépések egyik nem szándékos következménye az volt, hogy a világ „éles emlékeztetőt kapott saját dollárfüggőségükről, függetlenül attól, hogy mit gondolnak a háborúról”, a Bloomberg szavai szerint.

  • Az üzleti világban az idő és az erőforrások hatékony kezelése kulcsfontosságú a sikerhez. Ehhez járul hozzá az SAP vállalatirányítási rendszer, amely integrált módon képes kezelni számos üzleti terület munkafolyamatát a pénzügy és számviteltől kezdve a logisztik különböző területein át az ügyfélkapcsolat kezeléséig. Cikkünkben Kriston Csaba, az Acterra International ügyvezetője foglalja össze, hogyan tehetik hatékonyabbá a vállalatok munkafolyamatait az SAP moduljai.

  • Ezüst vagy arany?

    3/20/2023, 4:00:00 PM

    Abban az esetben, ha a történelmet bármiféle iránymutatónak vesszük alapul, akkor elmondható, hogy az arany és az ezüst ára általában emelkedést mutat akkor, amikor a világpolitika ingatagnak tűnik, az infláció gyorsul, vagy éppen recesszió fenyeget. Mindkét nemesfémet értéket raktározó tárolóedénynek tekintik ilyenkor, ami azt jelenti, hogy nagy a kereslet irántuk.